Hond

Basis informatie over onze trouwe viervoeter voor u.

Aanschaf van een hond

Bent u van plan om een hond aan te schaffen? Wat leuk! Honden zijn sociale dieren en een trouwe vriend. Ze brengen veel plezier,genegenheid en gezelschap in huis.

Echter is het wel goed om u te realiseren dat een hond ook veel tijd, aandacht en geld kost. Het is erg belangrijk om een hond niet uit impuls te kopen maar er goed over na te denken. Wat is de reden dat u een hond wilt, welke eigenschappen zoekt u in een hond en welk ras past daar dan bij, gaat u voor een pup of een volwassen hond. De volgende stap, waar koopt u een hond, hoe vindt u een betrouwbaar adres? Voornamelijk de laatste stap is natuurlijk erg lastig. Als u die lieve hond voor u ziet, dan is het moeilijk om gevoel even los te laten en goed te kijken naar de hond en de situatie er omheen. Voelt het prettig en vertrouwd of heeft u twijfels over de “fokker”.

Voor meer informatie en punten waar u op kunt letten bij de aanschaf van een nieuwe hond kunt u kijken op https://www.licg.nl/honden/de-puppy-checklist/

Ook mag u natuurlijk altijd contact opnemen met ons voor advies.

Vaccinatie

Vaccinatie schema voor uw hond.

De pup.
Pups worden 3 keer gevaccineerd in de eerste 3 maanden.

  • 6 weken leeftijd (bij de fokker)
  • 9 weken leeftijd
  • 12 weken leeftijd

Voordat de vaccinatie aan uw pup wordt gegeven, krijgt hij/zij bij ons eerst een algemeen onderzoek om zijn gezondheid te beoordelen. Ook kunt u bij ons terecht voor informatie over de voeding en de opvoeding van uw pup.

Volwassen hond.
volwassen honden worden jaarlijks gevaccineerd. Voor deze jaarlijkse vaccinatie krijgt u een oproepkaartje van ons thuis gestuurd.  De jaarlijkse enting bestaat echter niet elk jaar uit dezelfde cocktail. 1 keer per 3 jaar krijgen ze de grote cocktail(hondenziekte, hepatitis, parvo, leptospirose). De jaarlijkse enting die ze krijgen is de ziekte van weil(leptospirose).
Naast deze standaard vaccinaties kunt u nog kiezen voor de kennelhoest vaccinatie(KC) en de Rabiës vaccinatie. De kennelhoest vaccinatie heeft uw hond nodig als hij/zij naar het pension gaat of met een uitlaatservice mee moet. De meeste pensions en uitlaatservices willen dat uw hond 2 weken voor zijn bezoek gevaccineerd is. De Rabiës vaccinatie is nodig als uw hond naar het buitenland gaat. Deze vaccinatie moet u tijdig aan uw hond laten geven wil hij mee over de grens mogen. Hiervoor zijn per land verschillende eisen. De eisen voor landen binnen de EU kunt u vinden op https://www.licg.nl/invoereisen-per-land-europa/

De eisen voor landen buiten de EU kunt u vinden op https://www.licg.nl/invoereisen-per-land-buiten-europa/

Sterilisatie teef

de sterilisatie van de teef is een buikoperatie waarbij we de eierstokken verwijderen. Eigenlijk is deze ingreep dan ook een castratie. De term “sterilisatie bij een teef” is zo ingeburgerd in NL dat wij het daarom ook onder deze term benoemen.

De operatie.
Bij de sterilisatie gaat de teef onder algehele narcose en maken wij een klein sneetje (+/- 3cm) in de middenlijn van de buik vanaf de navel naar beneden. Tijdens de operatie worden de eierstokken compleet verwijderd en de baarmoeder blijft normaliter zitten. Mochten we tijdens de operatie zien dat de baarmoeder afwijkend is, dan zal deze wel verwijderd worden. Als dit nodig is kan het zijn dat het sneetje iets groter wordt. De sterilisatie bij de teef is onomkeerbaar. Na sterilisatie zal de teef niet (meer) schijndrachtig worden en zal ze geen nestje meer kunnen krijgen. De operatie is een relatief kleine ingreep waarvan ze ,in de regel, snel zal herstellen.

Wanneer steriliseren?
Teefjes kunnen al gesteriliseerd worden vanaf 6 maanden leeftijd, echter gaat onze voorkeur uit om ze 1 x loops te laten worden en ze dan 3 maanden na de loopsheid te laten steriliseren. Voor deze operatie kunt u telefonisch of aan de balie een afspraak maken en zal bij ons altijd in de ochtend plaatsvinden.

Waarom steriliseren op jonge leeftijd?
Bij sterilisatie op jonge leeftijd kunnen we ziektes van de baarmoeder voorkomen. Ook is er minder kans op suikerziekte en is de kans op melkkliertumoren nihil.

Castratie reu

De operatie.
De castratie van de reu is een kleine ingreep waarbij je een sneetje maakt net boven de testikels. Bij de castratie gaat de reu onder algehele narcose en worden beide testikels verwijderd. De eerste week na de operatie zou de reu nog voor nakomelingen kunnen zorgen omdat er nog zaad in de prostaat en de zaadleiders aanwezig kan zijn. Na deze week kan de reu zich niet meer voortplanten. De ingreep is relatief klein en de reu zal er in de regel snel van herstellen. De castratie is onomkeerbaar.

Wanneer castreren?
Reuen kunnen gecastreerd worden vanaf 6 maanden leeftijd. Voor deze operatie kunt u telefonisch of aan de balie een afspraak maken en zal bij ons altijd in de ochtend plaatsvinden.

Waarom castreren?
Soms wordt een reu gecastreerd om medische redenen maar meestal wordt een castratie uitgevoerd op verzoek van de eigenaar. De hoofd redenen van castratie zijn: dominantie, weglopen van huis, seksueel overactief of om te voorkomen dat hij een teef in hetzelfde huis dekt. Na de castratie is het wel belangrijk om te weten dat het gedrag van de reu niet direct zal veranderen, sterker nog het kan zelfs de eerst 4 a 5 weken verergeren en dan pas afnemen. We kunnen nooit de garantie geven dat het complete ongewenste gedrag van de reu zal verdwijnen. Een castratie vervangt geen opvoeding.

Tijdelijk castreren.
Naast de gewonde castratie bestaat ook nog de chemische castratie. Dit is een implantaat voor onder de huid, deze wordt door de dierenarts gezet tijdens een consult. Hiervoor hoeft de hond niet onder narcose. Dit is een tijdelijke manier van castreren. De chemische castratie zal na 6 – 12 maanden uitgewerkt zijn en de normale hormoon- en zaadproductie zal weer terugkeren. Voor meer informatie hierover kunt u terecht bij de assistente aan de balie of tijdens het consult bij de dierenarts.

Ontworming

Ontwormingsschema voor uw hond.

De pup.
pups worden in hun eerste levensfase regelmatig ontwormd. Het advies is om ze op de volgende leeftijden te ontwormen.

  • 2 weken
  • 4 weken
  • 6 weken
  • 8 weken
  • dan maandelijks t/m de leeftijd van 6 maanden.
  • vanaf 6 maanden is het advies om uw hond 4 x per jaar te ontwormen.

Volwassen hond.
Voor volwassen honden geldt het advies om ze 4 x per jaar te ontwormen, dat komt dan neer op 1 x per 3 maanden.